Saturday, 28 November 2009

kenyataan menipu dari utusan

utusan kuat gilr menipu..padahal sume org ske kalo xnne g btn...suke2 je ckp penduduk tekilan...tryla wat mengundi..sape nk pg xnk...hehhh


Penduduk terkilan keputusan Selangor

SHAH ALAM 27 Nov. – Rata-rata penduduk bandar raya ini terkilan dengan tindakan kerajaan Selangor melarang kursus Biro Tata Negara (BTN) disertai oleh kakitangan awam dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) milik negeri.

Mereka mendakwa, selama ini tidak pernah pula mendengar bahawa kursus itu menyebabkan berlakunya perpecahan kaum dan sekiranya perkara tersebut betul terjadi, tiada bukti yang boleh menyakinkan orang ramai bahawa dakwaan tersebut berasas.

Seorang penduduk yang ditemui, Azlan Abu Hassan, 32, berkata, walaupun beliau tidak berkesempatan menyertai kursus itu tetapi sebagai rakyat Malaysia, rugi jika orang yang layak tidak diberi peluang berkenaan.

“Apa yang saya lihat kerajaan negeri seperti menyekat peluang kakitangannya dan pelajar menyertai satu kursus yang ternyata berfaedah dan telah dilaksanakan sekian lama tanpa ada timbul apa-apa masalah.

“Selama ini pun ramai yang telah menyertai kursus BTN tetapi tidak pula timbul isu perpecahan kaum dan kursus itu sebenarnya bukan berbaur politik seperti selalu saya dengar daripada cerita-cerita rakan yang pernah mengikutinya,” jelas Azlan kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Beliau turut mempersoalkan mengapa kerajaan negeri secara tiba-tiba mengambil keputusan tersebut sedangkan sebelum ini tidak pula dengar desas desus berkaitan keputusan itu.

Katanya, kerajaan negeri mungkin sudah rasa tergugat walaupun baru setahun jagung memerintah di Selangor menyebabkan pelbagai isu ditimbulkan bagi mengalih perhatian rakyat.

Semalam Kerajaan Selangor mengambil keputusan melarang kakitangan awam dan pelajar IPT milik negeri ini daripada mengikuti kursus BTN berkuat kuasa serta merta kerana menganggap kursus itu sebagai proses doktrinisasi oleh Barisan Nasional (BN) hingga mencetuskan fenomena perkauman.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi, Pembangunan Modal Insan Selangor, Dr. Halimah Ali berkata, surat arahan kepada semua jabatan, IPT serta anak-anak syarikat milik penuh kerajaan negeri akan dikeluarkan serta merta daripada menyertai BTN.

Seorang pekerja swasta, Khairul Amir Mohd. Roslan, 26, juga melahirkan rasa terkejut dengan dengan keputusan kerajaan negeri itu kerana sekiranya ia menyambung pelajaran atau berpeluang menjadi kakitangan awam di negeri ini maka beliau tidak ada berpeluang menyertai kursus berkenaan.

“Saya baru berangan-angan untuk pergi kursus BTN kerana selalu juga dengar kawan-kawan kata kursus itu sangat baik bagi menyemai perasaan cintakan negara dan memberi pengalaman berharga.

sejarah yang orang xtahu

Menurut buku yang ditulis oleh R.O. Windstedt nama Pahang pada mulanya ialah Inderapura. Pada suatu ketika Raja negeri Inderapura Makmur Shahbana ketika itu berhasrat menukar nama Inderapura Makmur Shahbana kepada suatu nama yang ringkas dan sedap di dengar. Beliau meminta Bendahara mencadangkan kepada rakyat jelata bahawa beliau akan memberi seuncang emas dan sepersalinan pakaian baru kepada sesiapa yang dapat memberi nama baru yang menarik. Beliau memberi tempoh selama tiga hari untuk orang ramai tampil ke istana mencuba nasib. Pada hari pertama tidak ramai yang datang ke istana. Kalau ada pun seorang dua. Raja Inderapura pula tidak berkenan. Masuk hari kedua jumlah yang datang berkali-kali ganda dari hari pertama namun semua tidak mendapat tempat di hati raja. Pada hari ke tiga datanglah dua orang sahabat karib ke istana ketika hari masih pagi benar. Ketika ditanya apakah nama yang hendak mereka berikan, kedua mereka berlumba-lumba bersuara.

"Hamba cadangkan nama Karma Sari."
"Hamba pula cadangkan Margapura."
"Karma Sari lebih molek."
"Molek lagi Margapura."
"Pilihlah Karma Sari!"
"Margapura!"
"Karma Sari!"
"Margapura!"
"Karma Sari molek!"
"Molek lagi Margapura!"
"Tengkorak hang!"
"Opah hang!"
"Opah hang!"

"Sudah! Sudah!" Tiba-tiba raja Inderapura mencelah,"Dalam banyak-banyak nama yang kamu sebutkan tadi, Beta amat tertarik dengan nama yang terakir kamu berdua berikan tadi, apa tadi… haaa? Opahang! Ya… opahang! Pahang sedap nama tu mulai hari ini beta namakan negeri ini dengan nama baru iaitu Pahang." Demikianlah kisahnya.

pautan

Related Posts with Thumbnails